image/svg+xml
image/svg+xml

Koronavirüs Kapsamında Verilen İdari İzinler Hakkında Tamim Yapıldı

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 13 Mart 2020 tarihli ve 21113 sayılı yazısı doğrultusunda; Üniversitemiz birimlerinde idari izin işlemleri hakkında uygulamada birlikteliği sağlamak amacıyla aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. 

1- Kronik hastalıklar, sürekli tedaviye ihtiyaç gösteren hastalıklar olup, bu hastalıklara sahip kişiler "COVID-19" virüsüne karşı daha büyük risk altında olduğu kabul edilmektedir. Dolayısıyla, öncelikli olarak kronik hastalığı olduğuna yönelik dilekçe ile başvuran kişilerin idari
izin taleplerinde “beyana güven” esasına dayanılarak birimlerce işlem yapılacaktır. Personelimizin izin konusundaki taleplerinin “güven esasına” göre dilekçesinde beyan etmiş olduğu mazeretine binaen uygun görülecek olup kullanmış oldukları idari iznin gerekçesiyle ilgili (rapor veya diğer kanıtlayıcı belgeler vb.) belgeyi izin dönüşünde birim amirine teslim edeceklerdir. İdarecilerin yaşadığımız mevcut koşullar kapsamında taleplerin düzenlemenin amacına uygunluğu veya doğruluğu gibi hususlarda ayrıca bir araştırma yükümlülüğü bulunmamaktadır. Bu konudaki sorumluluk izin talebinde bulunan personele aittir.
2- İdari izin taleplerine dair işlemler Üniversite Bilgi Yönetim Sisteminde (ÜBYS) yer alan "Kişisel Memur İşlemleri" menüsü üzerinden "İdari İzin" formu doldurmak suretiyle de talep edilebilecektir.
3- Okul öncesi ve ilköğretimde çocuğu bulunan kadın akademik ve idari personelin yıllık izin taleplerinin karşılanmasına, yıllık izin hakkı bulunmayanlar için mazeret izinlerinin kullandırılmasına ilişkin hususlar birim amirleri tarafından değerlendirilecektir. Keza “diğer akademik ve idari personelin" izin talepleriyle ilgili olarak mer’i mevzuat çerçevesinde işlem yapılması” ilgili birim amirlerinin takdirindedir. Bu hükümler gereğince iletilen izin taleplerinin değerlendirilmesi düzenlemenin amacına uygun bir şekilde yapılmalıdır. İzin taleplerinin birebir sosyal teması minimuma düşürmek ve idari faaliyetleri aksatmamak kaydıyla birlikte değerlendirmesi büyük önem arz etmektedir. Bu yöndeki planlama birimlere ait olup, izin talebinde bulunabilecek potansiyel personelin tümüne izin verildiğinde geriye kalan personel ile idari faaliyetleri yürütülebilecek durumda olan birimlerin tüm izin taleplerini olumlu karşılaması tavsiye edilmektedir.

4- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104/F fıkrasına göre yarım gün izin hakkından
yararlanan personelin de, idari izin genelgesinde belirtilen "süt izni" kullanan memurlar
kapsamında değerlendirilerek idari izinli sayılmaları gerekmektedir.
5- Üniversitemizde görev yapan akademik ve idari personelden Dekan, Enstitü
ve Yüksekokul Müdürleri hariç olmak üzere 60 yaş ve üzerinde bulunanlar idari izinli
sayılmışlardır.

Konuya ilişkin yazımıza ulaşmak için TIKLAYINIZ.