image/svg+xml
image/svg+xml

‘Kamu Görevinde Adalet, Eşitlik, Liyakat, Emanet,  İlkeleri ve Uygulamaları’ konulu eğitim verildi

Üniversitemizde görev yapan akademik ve idari personele ‘Kamu Görevinde Adalet, Eşitlik, Liyakat, Emanet,  İlkeleri ve Uygulamaları’ konularında eğitimler verildi.

Üniversitemiz Genel Sekreteri Dr. Öğr. Üyesi Said CEYHAN tarafından Üniversitemiz Ağdacı Konferans Salonunda öncelikle birim yöneticilerine (Daire Başkanları, Şube Müdürleri, Fakülte, Enstitü ve Yüksekokul Sekreterleri) daha sonra da tüm idari personel ile sürekli işçi statüsündeki (Şoför, güvenlik ve temizlik elemanları) personele ayrı ayrı üç seansta  gerçekleştirilen toplantılarda Kamu Görevinde Adalet, Eşitlik, Liyakat, Emanet,  İlkeleri ve Uygulamaları’ konularında eğitimler verildi.
Eğitimde bir sunum yapan Üniversitemiz Genel Sekreteri Dr. Öğr. Üyesi Said CEYHAN adalet ve eşitliğin ne demek olduğunu açıkladıktan sonra kamu görevinde adil ve adaletli olmanın önemine değindi. Ceyhan adaleti engelleyen kavramlardan da bahsederek, bencillik, ön yargı, haset, tarafgirlik ve kin gibi duyguların meydana getirdiği olumsuzluklara vurgu yaptı.

Adaletin genel anlamda hak ve hukuka uygunluğu ifade ettiğini belirten CEYHAN, Aslında yaratıcının atomdan galaksilere varıncaya kadar yarattığı her canlı ve cansız varlıkta hassas ve mutlak bir düzen, adalet ve dengenin bulunduğunun bilimsel olarak ispat edildiğini, dolayısıyla  “Evrendeki bütün varlıklarda ve bunların birbirleri ve parçaları arasında bir uyum ve ahengin bulunduğunu, bunun da adaletin bir göstergesi olduğunu” ifade etmiştir. Adalet’in mantığında bir sosyal hayatta yaratıcının matematiksel sistemini denilen bu bağıntı ‘altın orandır’ ve gözlemleyebildiğimiz bütün varlık âleminde bu oranın geçerli ve tutarlı olarak göze çarpmaktadır. Altın orandaki bu muhteşem uyum bütün varlıklarda bir matematiksel adaletin var olduğunu ortaya koymaktadır. Adaletin her yerde gerekli olduğunu, kişilerde, ailede, toplumda ve Dünya’da gerekli olduğunu. Adaletsizliğin de sosyal ve ekonomik dengeleri bozarak toplumsal huzursuzluğa neden olduğunu vurgulamıştır. Üç dinin evrensel kitapları olan Kur’an, İncil ve Tevrat’ta da adaletin yer aldığını vurgulamıştır. Aynı zamanda adil davranışın sadece insanlara karşı değil ailede, iş ve toplum hayatında, çevrede, hatta tüm canlı ve cansız varlıklar için gerekli olduğu ifade edildi.
           
Gerek İnsan hakları beyannamesinde, gerek Avrupa insan hakları bildirgesinde ve gerekse Anayasamızda adalet ve eşitlik kavramları üzerinde hassasiyetle durulmuş. Kamu görevlilerinin bu konuda duyarlı olmak ve adalet ve eşitlikten ödün vermemeleri gerektiği hususu vurgulanmıştır.

Kamu görevlileri adaletli olmak için özellikle emanet bilincine ve liyakat ölçüsüne dikkat etmeleri gerektiği vurgulanmış. Ayrıca etik ile adalet arasında çok yakın bir ilişkinin bulunduğu ifade edilerek Napolyon’un dediği gibi ‘Ahlakın olmadığı yerde kanun işe yaramayacaktır’ sözü hatırlatılmıştır. ABD Başkanı Theodore Roosevelt de ‘Bir insanı ahlaken eğitmeden sadece zihinsel olarak eğitmenin topluma bir bela kazandırmak’ olduğunu söylemiştir. Mesleği, unvanı, görevi hatta cinsiyeti ne olursa olsun tüm insanların saygın olduğu ve onlara gerekli saygı ve hizmetin eksiksiz olarak sunulması gerektiği.’’ ifade edilmiştir

Toplantı soru cevap etkinliğinin ardından çekilen toplu fotoğrafın ardından sona erdi.
  • 20 farklı üniversiteden katılımcılar “Ortak Akıl” hedefiyle BARÜ’de buluştu

  • Başkanlığımız Birim Stratejik Planı 2022 Yılı I. 6 Aylık İzleme ve Değerlendirme Raporu Yayımlandı

  • Ara Dönem Faaliyet Raporumuz Yayımlandı

  • Üç Mesai Arkadaşımız Asli Memurluğa Atandı

  • SAÜ ve SUBÜ Personel Daire Başkanlığından Başkanlığımıza Ziyaret

  • Öğretim Üyesi Kadrolarına Çevrim İçi Başvurulara Yönelik Kılavuz Hazırlandı

  • Personel Daire Başkanlığı Ailesi Piknikte Buluştu

  • 2022-2024 Birim Stratejik Planımız Yayımlandı

  • Dört Mesai Arkadaşımızın Yemin Merasimi Gerçekleştirildi

  • 2021 Yılı Birim Tanıtım Sunumu Yayımlandı